T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SEYHAN - Hüsamettin Özaltın Anadolu Lisesi

E-güvenlik - Eylem Planı

 

 

                                          E-Güvenlik Etiketi - Eylem Planı


Elife Ekmekçi'nin Hüsamettin Özaltın Anadolu Lisesi için sunduğu eylem planı - 25.11.2022 @ 14:31:59

 

ALTYAPI

 

Teknik Güvenlik

Tüm okul cihazlarınızın virüs korumalı olması çok iyi. Hem okul politikanıza hem de Kabul Edilebilir Kullanım Politikanıza virüsten korunma hakkında bir paragraf eklediğinizden emin olun ve personelin ve öğrencilerin okul yönergelerini titizlikle uyguladığından emin olun. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, www.esafetylabel.eu/group/community/protecting-your-devices-against-malware adresindeki Cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma hakkındaki bilgi notuna bakın.

Okul sisteminiz bir güvenlik duvarı tarafından korunmaktadır. Güvenlik duvarının sağlanmasının ve yönetiminin, gerektiğinde ve gerektiğinde düzenli olarak gözden geçirildiğinden ve güncellendiğinden emin olun.

Her yaştan öğrencide bir eğitim yaklaşımı ve dirençlilik oluşturmak da güvenli ve sorumlu çevrimiçi kullanımın anahtarıdır, bu nedenle tüm öğretmenleri bir araya getirerek öğrencileriyle iyi ve güvenli bir dijital vatandaş olma konusunda nasıl konuşacaklarını tartışın.

 

Öğrenci Ve Personelin Teknolojiye Erişimi

Personel ve öğrenciler okul ağınızda kendi ekipmanlarını kullanabilecekleri için, Kabul Edilebilir Kullanım Politikasının okulun tüm üyeleri tarafından düzenli olarak gözden geçirildiğinden ve gerektiğinde uyarlandığından emin olmanız önemlidir. Kendilerini ve mahremiyetlerini korumak için neyin yerinde olduğunu ve nedenini anlamaları için her akademik yılın başında öğrencilerle tartışılmalıdır. Politikayı teknolojiden çok davranışa dayandırın. Ziyaretçiler ayrıca okulun ağını kullanmadan önce Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını okumalı ve imzalamalıdır.

 

Veri Koruması

Öğrenme ve yönetim ortamlarınızı ayrı tutma konusunda iyi bir politikanız var. Politikalarınızı gözden geçirmeye devam ederken, bu ortamların yönetimine ilişkin personel eğitiminin güncel olmasını sağlamakta fayda vardır. Politikanızı okul profilinize yükleyerek diğer eSafety Label kullanıcılarıyla paylaşın.

Okulunuzdaki sistem tarafından tüm kullanıcılara farklı bir parola atanması iyidir. Tüm okul üyelerine, verilen şifreyi hiçbir yere, kesinlikle bilgisayardaki bir çıkartmaya yazmamalarını hatırlatın! Ayrıca, Kabul Edilebilir Kullanım Politikası'nın personele ve öğrencilere şifrelerini güvende tutmaları ve başkalarıyla paylaşmamaları gerektiğini hatırlattığından emin olun.

   

Yazılım Lisanslama Yeni yazılımın kurulumu için sahip olduğunuz etkili süreçler hakkında tüm yeni personelin bilgilendirilmesini sağlamak önemlidir. Bu, sistemlerinizin güvenliğinin sağlanabileceği ve personelin öğretme ve öğrenmeye yardımcı olacak yeni yazılım uygulamalarını deneyebileceği anlamına gelir. Sorumlu personelin yüklü yazılım ve lisans durumlarından tamamen haberdar olması iyi bir uygulamadır. Tüm personelin yeni yazılım satın alma prosedürünün farkında olduğundan ve tüm lisansların bunları kullanacak öğrenci ve personel sayısına uygun olduğundan emin olun. Wikipedia'daki Son kullanıcı lisans sözleşmesi bölümü, hüküm ve koşulları anlamak ve yazılım sözleşmelerini karşılaştırmak için yararlı bilgiler sağlayacaktır.  

BT Yönetimi Okul bilgisayarlarına yüklenen yeni yazılımların kullanımı konusunda eğitim vermeniz ve/veya rehberlik sağlamanız iyi bir uygulamadır. Bu, okul üyelerinin yeni özelliklerden yararlanmasını sağlarken aynı zamanda ilgili yerlerde güvenlik ve veri koruma konularının farkında olmalarını sağlar.

Politika Kabul Edilebilir Kullanım Politikası (AUP) Amaca uygun olduğundan ve okulda tutarlı bir şekilde uygulandığından emin olmak için Cep Telefonu Politikasını düzenli olarak gözden geçirin. Okulda cep telefonlarının kullanılması (www.esafetylabel.eu/group/community/using-mobile-device-in-schools) ve Okul Politikası (www.esafetylabel.eu/group/community/school-policy) hakkındaki bilgi notları, yardımcı bilgi. Okul topluluğunun tüm üyeleri için bir Kabul Edilebilir Kullanım İlkenizin olması iyidir. Hâlâ amaca uygun olduğundan emin olmak için AUP'yi düzenli olarak gözden geçirin; AUP'nizin yeterince kapsamlı olduğundan emin olmak için, www.esafetylabel.eu/group/community/acceptable-use-policy-aup- adresindeki Kabul Edilebilir Kullanım Politikası hakkındaki bilgi formuna ve kontrol listesine bakın. eGüvenliğin birçok okul politikasının ayrılmaz bir parçası olması harika. Tüm personel, öğretimi aracılığıyla uygun olduğunda buna atıfta bulunuyor mu? İyi uygulama örnekleri arayın ve bunları personel ve öğrencilerle paylaşın. Bu iyi uygulamayı vurgulamak için kısa bir vaka çalışması hazırlayın ve diğer okullar için ilham kaynağı olması için bunu Okulum alanınız aracılığıyla eSafety Label portalındaki profilinize yükleyin.

Raporlama ve Olay Yönetimi Yeni personel de dahil olmak üzere tüm personelin, bir okul makinesinde uygunsuz veya yasa dışı bir materyal bulunduğunda ne yapılacağına ilişkin yönergelerin farkında olduğundan emin olun. Politikanın titizlikle uygulandığından da emin olun. Okulun kıdemli liderlik ekibinin bir üyesi bunu izlemelidir. Tüm personel potansiyel olarak yasa dışı olabilecek materyallerle ilgilenme prosedürüne aşina mı? Bu tür vakalarda genel sorumluluğu üstlenen, okul kıdemli liderlik ekibinden adı geçen bir kişi var mı? Bu prosedür, Okul Politikasında tüm personele ve Kabul Edilebilir Kullanım Politikasında personel ve öğrencilere açıkça iletilmelidir. Yasa dışı olduğundan şüphelenilen içeriği ulusal INHOPE yardım hattınıza (www.inhope.org) bildirmeyi unutmayın.   Okul dışı e-Güvenlik olaylarını ele alma konusunda net bir Okul Politikanızın olması iyidir; bunların sayısı azalıyor mu? Sorunların sayısını daha da azaltmak için başka hangi önleyici tedbirlerin veya bilinçlendirme faaliyetlerinin kullanılabileceği konusunda toplulukta bir tartışma dizisi başlatın. Okulların birbirlerinin stratejilerini paylaşmasına ve onlardan öğrenmesine olanak sağladığından, Olayları Olay işleme formuna (www.esafetylabel.eu/group/teacher/incident-handling) isimsiz olarak kaydetmeyi unutmayın.  

Personel politikası Okul politikasının, akıllı telefonlar gibi potansiyel olarak güvenli olmayan cihazlarla ilgili riskler hakkında bilgi içermesi ve buna atıfta bulunulması iyi bir uygulamadır. Okulum alanından da erişilebilen kanıt yükleme aracı aracılığıyla okul politikanızı paylaşmayı düşünün. Yeni personel de dahil olmak üzere tüm personelin çevrimiçi davranışa ilişkin politikadan haberdar olduğundan emin olun. Bu, personel toplantılarında düzenli olarak tartışılan ve Okul Politikasında ve Kabul Edilebilir Kullanım Politikasında personel ve öğrencilere açıkça iletilen bir konu olmalıdır. Her iki belgeyi de düzenli olarak gözden geçirin ve gerektiği şekilde güncelleyin. Okulunuzda kullanıcı hesapları zamanında yönetilir. Bu, yanlış kullanım riskini azalttığı için önemlidir.  

Öğrenci Uygulaması/Davranışı Okulda Çevrimiçi Bulunma Durumu Okulun çevrimiçi itibarını periyodik olarak kontrol etmesi için özellikle web deneyimi olan bir personel üyesini görevlendirmenizi öneririz. Böylesine önemli bir yönü yalnızca geçici olarak izlemek yetersizdir. Bunun, müstakbel anne-babaların internette okulunuzu aradıklarında alacakları resim olduğunu unutmayın.

UYGULAMA Egüvenlik Yönetimi e-Güvenlik için atanan guvernör veya yönetim kurulu üyesinin düzenli eğitim alma fırsatına sahip olduğundan ve ayrıca meslektaşlarının e-Güvenlik konularından haberdar olduğundan emin olun. Yönetim organınızı Okul Politikanızın geliştirilmesine ve düzenli olarak gözden geçirilmesine dahil edin. Okulunuzdaki tüm personelin e-Güvenlikten sorumlu olması iyidir. Ancak, gerekli odağı sağlamak için e-Güvenlik konularından genel olarak sorumlu olacak bir kişinin atanması iyi bir uygulamadır. İdeal olarak bu, kıdemli liderlik ekibinden biri olmalıdır. Bu kişinin Okul Politikanızın geliştirilmesine ve düzenli olarak gözden geçirilmesine dahil olduğundan emin olun. Sadece bilgilendirilmemeli, aynı zamanda www.esafetylabel.eu/group/teacher/incident-handling adresinde bir olay ortaya çıktığında Olay işleme formunu da doldurmalıdır.

Müfredatta E-Güvenlik e-Güvenliğin okulunuzdaki müfredatın bir parçası olarak öğretilmesi iyidir. Tüm personelin eSafety sağladığından emin olun. Müfredat boyunca ve sadece BİT veya Kişisel Sosyal ve Sağlık dersleri yoluyla değil, uygun olduğunda eğitim. Siz/personeliniz, www.esafetylabel.eu/group/community/embedding-online-safety-in-curriculum adresinde eGüvenliği müfredata dahil etme bilgi notunda bazı faydalı fikirler ve kaynaklar bulabilirsiniz.   Bu konuların e-Güvenlik müfredatına dahil edilmiş olması güzel. Yeni ve gelişmekte olan konuların kapsandığından emin olmak için e-Güvenlik eğitiminizin kapsadığı konuları düzenli olarak gözden geçirmek iyi bir fikirdir.

Müfredat Dışı Etkinlikler E-Güvenlik konusunda öğrenciler arasında akran danışmanlığını nasıl organize edersiniz? ENABLE projesinin kaynaklarına göz atın ve eSafety Label topluluğunun forumunda fikirlerinizi paylaşın, böylece diğer okullar benzer bir yaklaşım oluşturmak için deneyimlerinizden faydalanabilir. Müfredat dışı zamandan ne tür ek e-Güvenlik desteğinden yararlanacaklarını görmek için öğrencilerden geri bildirim toplayın. Bunun bir kısmını akranlarına iletmeye dahil olabilirler mi? Bunu yapmalarına yardımcı olacak kaynakları bulmak için eSafety Label portalındaki kaynaklar bölümüne bakın; www.esafetylabel.eu/group/community/pupils-use-of-online-technology-okul dışında, Öğrencilerin okul dışında çevrimiçi teknoloji kullanımına ilişkin bilgi notuna bakın.

Destek Kaynakları Okulunuzda gayri resmi bir 'e-Güvenlik uzmanı' öğrenci ağının olması iyidir. Belki seçmeli kurslar ve/veya e-Güvenlik konuları veya benzeri konularda okul ödülleri yoluyla bunu güçlendirmenin yollarını keşfedin. Diğer okul hizmetlerinin eGüvenlik konularına dahil olduğunu bilmek güzel (örneğin, danışmanlar, psikologlar, okul hemşiresi). Okul Politikanızın geliştirilmesine ve düzenli olarak gözden geçirilmesine katkıda bulunmaya da davet ediliyorlar mı? eSafety Label proje web sitesindeki okul profil sayfanızda bunun okulunuzda nasıl yönetildiğine dair bir vaka çalışması yayınlayın, böylece diğerleri sizin deneyiminizden öğrensin. Ebeveynlerden kendilerine sağlanan e-Güvenlik desteğinin türü hakkında geri bildirim isteyin ve yararlanan ve ona erişen ebeveyn sayısını en üst düzeye çıkarmak için yenilikçi yollar düşünün. Ebeveynlere dağıtılabilecek kaynakları ve ebeveyn akşamları için fikirleri bulmak için www.esafetylabel.eu/group/community/information-for-parents adresindeki Ebeveynler için Bilgi bilgi notuna bakın.

Personel EğitimiÖğrencilerin boş zamanlarında kullandıkları teknoloji hakkında öğretmenlere bilgi vermeniz iyi bir uygulamadır. Bu önemlidir, çünkü bu farkındalık okul için gücü kesme sorununu ele almanın ilk adımıdır. Aynı zamanda, öğrencilerden ev ödevlerini okul dışında onlara ulaşamayan teknolojiyi kullanarak yapmaları istenmemelidir. Okullarda ICT ile ilgili Essie Anketine bir göz atmak isteyebilirsiniz.      

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.11.2022 - Güncelleme: 25.11.2022 19:26 - Görüntülenme: 218
  Beğen | 0  kişi beğendi